HSP, Gestalt, Psychosynthese, Kindertherapie

 

Hersengolven? Wat moet ik daarmee als gevoelig persoon?

Wist je dat als je gestrest bezig bent met de afwas, er voornamelijk bèta hersengolven actief zijn? Vast niet!hersengolven

Onze hersenen werken met verschillende golven (die frequenties worden genoemd, maar dat terzijde). Twee daarvan zijn voor ons dagelijks leven belangrijk: alfa en bèta golven. Welke invloed ze hebben op je handelen, hoe ze je helpen en hoe je ze kunt beïnvloeden!

 

Als alfa-golven de boventoon voeren voel je je helder en wakker, maar ook ontspannen en ontvankelijk. Een prima staat om je aandacht gericht te houden en efficiënt te leren. Bovendien neem je nieuwe informatie beter op en onthoud je die beter! Je bent niet snel uit je evenwicht. Alfa golven komen je goed van pas bij examen doen of een sollicitatiegesprek houden!

 

Bèta-golven zorgen ervoor dat je alert bent, snel kunt reageren, maar ook hyperactief wordt.

De bèta-golven spelen ons nogal eens parten: zij zorgen ervoor dat je nerveus en gespannen bent op momenten dat dit niet nodig is. Bij stress en spanning produceer je veel bèta-golven terwijl er weinig andere hersewolf en angstngolven aanwezig zijn. Je gedachten buitelen en botsen, je kunt ze niet stoppen en je kunt je aandacht niet richten op één ding zodat je niet helder kunt denken. Bèta-golven zijn vroeger erg belangrijk geweest: in de tijd dat er achter elke boom nog een wolf stond. Het was van levensbelang om scherp te zijn, direct in actie te kunnen komen om je hachje te redden. In die tijd hebben we als mensheid deze golven bijzonder goed ontwikkeld.

 

Inmiddels zijn we heel wat eeuwen verder, hebben we veel andere kennis en vaardigheden ontwikkeld en maken we het stadium van direct fysiek levensgevaar nauwelijks nog mee. We hebben ze niet meer zo nodig. Het patroon van de bèta-golven is door de vele generaties heen echter zo ingesleten, dat we eigenlijk automatisch terugvallen in die groef. Op het moment dat je overhaast of overprikkeld bent (de afwas doet en op moet schieten omdat je al vlug weg moet en er ook nog een spannend gesprek met je partner in het vooruitzicht ligt bijv.), nemen de bèta-golven zó de regie over. Alsof deze zaken levensbedreigend zijn!

 

De alfa golven zorgen ervoor dat je helder bent, maar ook heel ontspannen en ontvankelijk. De afwas wordt gedaan, je denkt na over het gesprek met je partner, maar of je ook op tijd de deur uit komt is de vraag. De echte power, daadkracht komt niet bij de alfa golven vandaan. Vandaar dat een combinatie van alfa- en bèta-golven (in de verhouding 80-20) voor ons huidige dagelijkse leven het best van pas komt.

 

5 tips om de alfa-golven te activeren zodat die beter kunnen samenwerken met de bèta-golven:

 1. Sluit door de dag heen een aantal keren je ogen en adem rustig in en uit
  (dat activeert de alfagolven al)
 2. Ontspan 3 keer per week (of vaker) met oefeningen of meditatie
 3. Wandel 2 à 3 kwartier in je eentje
 4. Luister naar prettige en voor jou ontspannende muziek of maak zelf muziek
 5. En natuurlijk: kom voor een gratis hoofdmassage bij mij in mijn praktijk

 

Hoe ervaar jij al die drukte in je hoofd? Hoe ga jij daarmee om? Laat je reactie achter in het commentaarveld hieronder!

Geef een reactie

 

Anti-spam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat anderen zeggen….
 • Trees

  Elke keer weer kijk ik uit naar de sessie en verheug ik me erop.

 • Arja

  Joy is in staat om precies aan te voelen waar de spanning zit en die vervolgens weg te masseren.

 • Oliver

  Deze massage heeft me echt geholpen. Hierdoor kom ik meer in contact met mijzelf / in mijn lichaam...

 • Mariska

  Joy weet me elke keer weer te verrassen met haar vermogen om snel tot de kern van het probleem te komen...

 • Hilda

  Toen ik kwam had ik al meer dan een half jaar klachten aan mijn schouder, namelijk een" frozen shoulder". Met pijn en een behoorlijke beperking in de beweging. Ik ben 3 keer bij Joy geweest en de pijn was weg en de beperking voor een heel groot deel.

 • Ton

  Mede dank zij jou zit ik nu weer op het goede spoor en gaat het goed met mij.

  Bedankt nog daarvoor.

  Groetjes,

  Ton

 • Mevr. v.d. B.

  Het is loutering en koestering tegelijk. Haar massage doet me lichamelijk zo goed. Het verkwikt me, verwarmt me en voelt als bevrijdend.